HUIDIGE EXPOSITIE
Frans Kanters
De ziel van een Landschap
Artikel Frans Kanters in Amersfoortse Courant naar aanleiding van de expositie.
ARCHIEF van voorgaande exposities
Watze D. de Haan
Amersfoort in zwart-wit
Mijn naam is Watze D. de Haan en geboren in 1947 te Schaarsbergen, een klein plaatsje boven Arnhem. Na mijn schooljaren ben ik op mijn 17e begonnen met werken waarvan de eerste jaren als (leerling)bouwkundigtekenaar. Daarna bijna 20 jaar in de hulpverlening.
Via de hulpverlening ben ik in het beroepsonderwijs terecht gekomen als methodiekdocent/supervisor. Van die periode heb ik de laatste 10 jaar, naast mijn onderwijsbaan, methodiektrainingen in de sociale sector gegeven. Sinds 2009 geniet ik van mijn pensioen.
Mijn eerste camera
Op mijn 12e kreeg ik van een oom een Agfa-box en vanaf die tijd heeft fotografie mij niet meer losgelaten. Veel foto’s in ons familiealbum zijn foto’s die ik toen heb gemaakt. Zonder mij daar direct bewust van te zijn heb ik een stukje geschiedenis vastgelegd, een tijdsbeeld.
Vanaf 2006 ben ik intensiever gaan fotograferen, mede door de komst van digitale camera’s. Veel van wat ik zie en waarneem fascineert mij en wil ik op mijn manier vastleggen.
Mijn interesses gaan vooral uit naar macro-, architectuur- stads- en natuurfotografie.
Mijn foto’s zie je onder de menuknop Galerij en Zwartwit. Via het platvorm en site van “werkaandemuur.nl” verkoop ik foto’s (o.a. van Amersfoort), kijk daarvoor bij de menuknop Amersfoort, macrofotografie en WADM
Mijn slogan is: Je ziet wat je wilt zien en wat je ziet kan anders zijn. Ik fotografeer, schilder en schrijf vanuit nieuwsgierigheid, verwondering, bewondering en respect.
Cornelis Bos
Amersfoort in Stijl
Zoals Mondriaan met zijn collega’s van De Stijl het ‘nieuwe leven’ aankondigde met ‘nieuwe kunst’, wil ook Bos met zijn werk het nieuwe leven aankondigen. Mondriaan bracht de lijnen en vormen die onder de werkelijkheid liggen in zijn latere schilderijen naar voren. Ook Cornelis brengt de werkelijkheid graag terug tot een paar lijnen. Deze stijl is ontstaan uit zijn liefde voor glas-in-lood. Toen hij primaire kleuren ging gebruiken, ontdekte hij zijn verwantschap met Mondriaan.
Voor de expositie in Het Gasthuys heeft hij met de schilderserie ‘Uitzichten’ de compositie blootgelegd van andere grote Nederlandse schilders. Verhalen die vaak verbeeld zijn in glas-in-loodramen in kerken. Wie vroeger niet kon lezen, kon zo toch de verhalen uit de Bijbel tot zich nemen. Elk verhaal laat een facet zien van Gods Koninkrijk, het nieuwe leven. Net zoals glas-in-lood uit verschillende stukjes bestaat die een geheel laten zien. Bij een raam is de vraag: wat is binnen en wat is buiten? Vraag bij deze schilderserie is: Waar kijk je naar uit? Hoe ziet het nieuwe leven eruit?
De expositie was eerder te zien in de toepasselijke entourage van de Sint-Joriskerk in Amersfoort. Voor de expositie in Het Gasthuys zijn de werken over het 'Nieuwe Leven' aangevuld met werken van gebouwen in Amersfoort.
Riejanne Boeschoten
Het bijzondere van het gewone fascineert Riejanne. Het liefst schildert zij onbeduidende dingen megagroot. Dan zie je pas echt hoe mooi ze eigenlijk zijn. De kers, het besje dat je achteloos in je mond stopt. Ze hebben een ongekende schoonheid. Zo uit de natuur en mooier dan een mens kan maken. Of neem een lang vergeten schaaltje. In een compositie in het juiste licht komt het opeens tot zijn recht. Dat is wat Riejanne tot uitdrukking wil brengen als zij schildert:
POP ART (reprise) én nieuw werk Linda van Drie
Omdat het zo heerlijk is om te schilderen op doek heb ik mij toegelegd op het schilderen van pop art schilderijen. Het maken van deze schilderijen heeft een groot raakvlak met grafische vormgeving.
Ik schilder grotendeels portretten van jong tot oud.... iedereen is mooi!
Om mijn werk te volgen kan je ook kijken op facebook.com/lindapopart
Een speeltuin van hersenkronkels, waar je je door kan laten verrassen en verwonderen… dat is de wereld van de Amersfoortse fotografe Nancy Bos. De foto-expositie, van 20 maart t/m 17 september te zien in Het Gasthuys in Amersfoort, laat beelden zien die variëren van ingetogen tot vette knipoog en van politiek statement tot typisch Nancy.
Nancy Bos is een eigenzinnige en speelse fotografe met passie.
Passie voor beeld, passie voor sprookjes en passie voor de schoonheid van vergankelijkheid. Dat komt terug in haar autonome werk, maar ook in de portretten die zij in opdracht maakt. Ze creëert graag beelden met een verhaal dat door de kijker ingevuld kan worden.
Haar vorige expositie ‘Er was eens…’ liet de schoonheid van de vergankelijkheid zien. Verstilde momenten, mooi van lelijkheid, met een sprookjesachtige twist. Het donkere randje komt ook in deze serie terug, maar gaat vergezeld van een dikke knipoog. En in tegenstelling tot de vorige serie zijn het nu zelfportretten; ze neemt je letterlijk mee haar wereld in.
De expositie is open voor het publiek tijdens de Kunstkijkroute Amersfoort.
Waar: Het Gasthuys, Muurhuizen 33-A, 3811 EC Amersfoort
Wanneer: 20 maart t/m 17 september 2016
Geopend tijdens de KunstkijkRoute op 20 maart, 17 april en 15 mei van 13:00 tot 17:00 uur.
www.wijseneigen.nl / www.hetgasthuys.nl
POP ART Linda van Drie
Omdat het zo heerlijk is om te schilderen op doek heb ik mij toegelegd op het schilderen van pop art schilderijen. Het maken van deze schilderijen heeft een groot raakvlak met grafische vormgeving.
Ik schilder grotendeels portretten van jong tot oud.... iedereen is mooi!
Om mijn werk te volgen kan je ook kijken op facebook.com/lindapopart
Food-ART expositie: ‘De kunst van het verleiden’ Ester Overmars en Hester Oppedijk van Veen
Foodfotografie en foodpoëzie zijn de ingrediënten van de eerste expositie van de Amersfoortse fotografe Ester Overmars en foodstyliste Hester Oppedijk van Veen. Maar wat is nou precies Food-Art? De kunst van het verleiden?
Beelden die tot de verbeelding spreken en vragen om meer.
Meer aandacht, meer ontdekken, meer proeven, meer ….
Beelden waar je trek van krijgt. Beelden die food op een mooie en kunstzinnige manier neerzetten.
Ester en Hester werken sinds vorig jaar nauw samen. In die relatief korte periode hebben zij al een aantal mooie opdrachten voor gerenommeerde merken mogen doen. Het maken van smaakmakende en tongstrelende foto’s is een vak apart. Het zijn beelden die smaken naar meer.
Met veel geduld, creativiteit, oog voor detail, het juiste licht en sfeer komt uiteindelijk de foto tot stand. Soms kan het gebeuren dat ze aan de slag gaan met een bepaald idee over een sfeersetting, maar dat gaandeweg blijkt dat het idee niet werkt. Opnieuw gaat dan de creativiteit aan de slag en ontstaat er toch ineens een veel mooiere en smaakvollere foto. Zo weet je van tevoren nooit wat de uitkomst precies zal zijn. Dat is nou het leuke van dit vak.
Tijdens de expositie die gehouden wordt in het monumentale Gasthuys in de Muurhuizen, hebben fotograaf Ester en foodstyliste en dichter Hester gekozen voor een unieke collectie van vrij werk passend bij de locatie. Een mix van stillevens van ingrediënten, van gerechten en meer. Bijzonder gefotografeerd en bijzonder geëxposeerd met bijpassende foodpoëzie die je raakt.
De expositie is te bezichtigen tijdens de KunstKijkRoute op zondag 20 september, zondag 18 oktober en zondag 15 november tussen 13.00-17.00 uur.
Expositie Food Art en Food poëzie; ‘De kunst van het Verleiden’
Locatie: Het Gasthuys, Muurhuizen 33-A, Amersfoort
Data: Tijdens KunstKijkRoutes: 20 september, 18 oktober en 15 november tussen 13.00-17.00 uur.
Meer informatie: www.esterovermars.nl - www.liefdevoorkoken.com
Frans Kanters (fotograaf)
Als beeldmaker (1964) hou ik van mensen. Fotografeer deze dan ook het liefst. Ben geïnteresseerd in het echte verhaal achter de mens. Het pure portret maar ook een verstild Nederlands landschap krijgt zomaar mijn liefde. Beeld moet emotie oproepen en bijblijven als herinnering. Terugkerende onderwerpen in mijn autonoom werk: verstilde weidsheid, de mens op straat, verlatenheid.
Ik werk in opdracht voor organisaties en bedrijven die pure fotografie waarderen. Activiteiten: portretfotografie, editorial, reportage, bedrijfsprofielen, commercieel. Enkele voorbeelden van bedrijven zijn Agrifirm Feed, Grolsch, AB Oost, Koninklijke Friesland Campina, AD, PNO, VAPRO, PMLF, Creyfs, Dela, AkzoNobel, Atrium Innovations, PON, USG People, ANWB.
Naast het pure zakelijk projectwerk ga ik regelmatig op fotozwerftocht.Er is hierbij geen vooropgesteld doel, anders dan dat de vergaarde beelden mijn emotie moeten tarten, zomaar.
Autonoom werk verkoop ik als fotokunst, voorzien van echtheidscertificaat en in gelimiteerde oplages van maximaal 20 stuks.
Tevens exposeer ik met enige regelmaat. Recent nog de serie ‘Verstild, verstild, sereen’ en een deel van de documentaire serie ‘Russian footprint’.
Ik ben lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten, sectie Fotojournalisten (NVJ/NVF).
Het portret hierboven is gemaakt door vriend/kantoorgenoot Marco Hofsté
Stijn Zeelenberg (1984)
Wat onderwerpen betreft is Stijn Zeelenberg misschien wel meer een striptekenaar dan een schilder, maar hij kan zijn verhaal wel in één beeld vertellen. Geen simpele cartoon maar een volwassen schilderij, met sterke kleuren en een afgedwongen compositie.
Stijn Zeelenberg is aangeboren nieuwsgierig naar alle vormen van kennis. Op onbevangen en humoristische wijze keren die aspecten in zijn werk terug. Stijn Zeelenberg observeert de wereld om zich heen en luistert goed naar de verhalen die zich de ronde doen. Het vrouwelijk schoon in deze wereld lijkt zijn voornaamste inspiratiebron te zijn.
Stijn werkt als kunstenaar in het atelier van Jans Pakhuys, Grote Sint Jansstraat 4, te Amersfoort.
Jans Pakhuys is onderdeel van zorgorganisatie Amerpoort. Amerpoort ondersteunt 2200 mensen met een verstandelijke beperking in de provincies Utrecht, Flevoland en in 't Gooi.
Van jong tot oud, van licht tot ernstig en meervoudig beperkt.
Met 2400 medewerkers en 650 vrijwilligers begeleiden Amerpoort hen bij wonen, werken, dagbesteding, logeren en vrije tijd. Bij hen thuis of op een van de ruim 300 locaties van Amerpoort.
opleiding: 1966-1973 Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam
Zilveren medaille "Prix de Rome" voor grafiek aan de Rijksacademie, Amsterdam
1973-1979 Woont en werkt in Parijs "Cité internationale des Arts" en is étudiant libre aan de École des Beaux Arts, Parijs, Frankrijk
1978-2010 docent grafiek aan de Minerva Academie, Groningen
Wim Jonkman heeft een eigen steendrukkerij "Obelisk" te Uithuizermeeden
www.obelisk.uithuizermeeden.nl
Willy van der Duyn (ism De Ploegh)
Monika Buch (ism De Ploegh)
Geboren in 1936 in Valencia, Spanje, sinds 1958 woonachtig in Utrecht.
Het schilderen begint met het aanbrengen van een onderlaag, waarin de kleurvlakken en textuur de toon zetten voor het schilderij. Daarna volgt een aantal stadia van wegnemen wat te veel is, aanvullen wat ontbreekt en waar nodig in evenwicht brengen. De onderliggende lagen blijven gedeeltelijk zichtbaar in het uiteindelijke schilderij. Daardoor ontstaat een verrijking van de kleur.
Constance Visser werkt meestal in reeksen, aan de hand van een thema. Zij probeert zo min mogelijk te sturen in de richting van een van te voren bedacht beeld. In de loop van de tijd heeft haar ontwerpkeuze zich verplaatst van uiterlijke naar innerlijke beelden. Na ruimten in de stad of in het landschap is zij zich gaan bezighouden met binnenruimten. Dit gebied is niet langer in taal te vangen, het is een beeldtaal geworden, die zich alleen nog maar laat navoelen.
Aan de AKI in Enschede kreeg Henk van der Ven zijn opleiding. Hij maakt schilderijen, tekeningen, grafiek en ruimtelijk werk. Daarnaast is hij docent tekenen en schilderen. Hij woont en werkt in Epse.
De schilderijen van Henk van der Ven ontstaan in reeksen, uitgewerkt in thema’s als: “Brug en Tijd”, “De Wandeling”, “De Reis” en “De Ommuurde Tuin”.
Hij heeft een bijzondere binding met de huid van het schilderij. De verf lijkt een pleisterlaag, niet overal even goed dekkend. Hier en daar zijn vormen en tekens ingekrast. Hij schildert laag over laag, soms glacerend, dan weer half dekkend. Daardoor ontstaan poëtisch verstilde schilderijen. De kleuren gaan een verbinding met elkaar aan doordat delen van onderliggende lagen zichtbaar blijven in het uiteindelijke schilderij. De beeldtaal van Henk van der Ven bevat tekenachtige elementen naast monumentale vormen. Hij haalt zijn inspiratie uit zijn direkte omgeving. Daarin is de rivier bijvoorbeeld een voortdurende inspiratiebron voor het maken van innerlijke reizen.
In het schilderproces worden zekerheden in twijfel getrokken, weggeschilderd of weggekrabd. De sporen hiervan, de littekens, blijven zichtbaar als de binnenkant van de ziel van de schilder.
Marjan Jaspers (ism De Ploegh)
Yoke van der Flier (ism De Ploegh)
Arjen van der Linden - Ritmiek met verf
Tekstschrijver, drummer, stadsdichter van Amersfoort en kunstschilder Arjen van der Linden geeft swing aan zijn werk. Er moet vaart in het schilderij zitten! Hij werkt overwegend met olie/acryl verf en geeft de voorkeur aan grote doeken. Zijn serie 'Intercity' bestaat uit 25 schilderijen waar sprake is van een modern, quasi-abstract stadsbeeld: de zwarte stad in levende kleuren. Uitgangspunten van zijn werk zijn 'de verbeelding' en 'de rondingen van de natuur - het menselijk lichaam in het bijzonder-' Dit wordt vooral duidelijk in zijn series: intercity, Roma en de stad. Alles heeft swing en swing heeft alles!
'Om blijvend te boeien moet er een raadsel verscholen zitten.' Elk doek is een uitdaging, een worsteling die vragen oproept en de spanning moet vasthouden. De penseelvoering is krachtig en royaal. Is in beweging en ritmisch, in een mengeling van kleuren vol spanning tegenover elkaar geschilderd, soms gevoelig zacht, dan weer hevig in contrast met elkaar, maar altijd in samenhang een geheel vormend. Een drummer die kunstschilder is of een kunstschilder die drumt. Of een dichter die schildert met woorden en verf. U mag het zeggen.
Zijn doeken zijn toegankelijk en voor een groot publiek betaalbaar. Hij werkt eveneens in opdracht: privéwensen kunnen op die manier beantwoord worden. 'Het is spannend om in de huid van een ander te kruipen en toch jezelf te blijven...'
Klaasje de Graaf - Het gaat er om wat je wel kunt
Kunstenaar bij Jans Pakhuys
Klaasje de Graaf is geboren en getogen in het vissersdorp Spakenburg. Titels als ‘Haring met uitjes’ en ‘Kibbeling’ verbazen dan ook niet.
Toen ze naar een woning met andere mensen met een verstandelijke beperking verhuisde, veranderden de onderwerpen. Het werden de groepsleiding en bewoners van het huis die ze ging schilderen. Vrolijke mensen, die leuke dingen met elkaar doen. Geconcentreerd werkt ze en met verschillende materialen. Met mooie kleurenkrijt bijvoorbeeld, die op een rij op haar tafel liggen, naast het werk. Soms maakt Klaasje een geheel van allerlei vormen: mensen, bloemen en dieren. Verschillende taferelen lopen in elkaar over.
De nieuwe Amerpoort Kunstagenda 2013 HollAnders is tijdens de expositie van Klaasje te koop in Het Gasthuys.
Diverse fotografen - Amersfoort, Spiegel van Nederland
Amuse Vol 6 Amersfoort Fotostad GRID2012 (januari 2012)
Bezoekers van GRID 2012 kunnen van 18 mei tot 13 juli 2012 aan de hand van foto’s het
onontdekte Amersfoort ontdekken. De tentoonstelling ‘Amersfoort: Spiegel van
Nederland’ is tijdens Grid 2012 als een rode draad door de hele stad geweven en
verbindt de vier verschillende ‘kwartieren’ van Amersfoort Fotostad.
‘Amersfoort: Spiegel van Nederland’ bestaat uit een aantal tentoonstellingen:
BeLEEF
Beroemd in Amersfoort
De kanteling
Document van een stad
Leuk Ouder Leven LOL
In Het Gasthuys zijn vanaf 15 januari negen foto’s te bewonderen tijdens de Amuse
‘Amersfoort: Spiegel van Nederland’:
Moederschap
Jolanthe Lalkens maakt geen vrolijke, vooraf verzonnen familiekiekjes. De fotograaf voert
de komende maanden persoonlijke gesprekken over het moederschap, met moeders uit de
wijk Vathorst. Daarna portretteert ze ‘Moeder en kind’ in een studio in De Kamers.
YP033
Amersfoort telt veel jonge talenten met passie voor theater, muziek, beeldende kunst en
vormgeving, architectuur of film. Vijf jonge beeldmakers portretteren voor het project
‘YP 033’ 33 jonge kunstenaars met behulp van nieuwe technologische middelen en media.
Beroemd in Amersfoort
Voor de tentoonstelling ‘Beroemd in Amersfoort’ fotografeerde Amersfoortse fotograaf
Clemens Rikken beroemdheden. De foto’s zijn tijdens Grid 2012 te bewonderen in een
paviljoen; de Bron, dat bouwbedrijf Heijmans op dit moment ontwikkelt in het hart
van Vathorst.
Leuk Ouder leven
Ouderen kunnen in Amersfoort een ‘Leuk Ouder Leven’ leiden. Dat ontdekte fotograaf
Hans Niezen. Hij maakte foto’s in verzorgingshuis De Koperhorst in Schothorst en
toont ze, tijdens Grid 2012, in de tentoonstelling LOL.
Ontdek!
De tentoonstelling ‘Amersfoort: Spiegel van Nederland’ slingert van de
Wagenwerkplaats in het Soesterkwartier, via het Eemplein, door de binnenstad, de
Koppel, Liendert, via Schothorst, Hoogland, Kattenbroek, over de A1 en eindigt bij
de Bron in Vathorst. Langs de route kunnen bezoekers via bijzondere binnen- en
buitenlocaties zelf op zoek naar het onontdekte Amersfoort. Bezoekers van buiten Amersfoort worden met arrangementen verleid tot een langer
verblijf in Amersfoort. ‘Spiegel’ is daarvoor een interessante kapstok, in combinatie
met workshops, een lezing of een rondleiding van een fotograaf.
Rob Acket - TWEEXPOSITIE
Op zondag 11 december kunnen bezoekers van de expositie van fotograaf Rob Acket mee doen aan de allereerste ‘tweexpositie’; een foto-expositie op Twitter. Rob Acket exposeert zijn fotowerk in het Gasthuys (Muurhuizen 33-A), het vertrekpunt voor een bijzondere audiotour die op 11 december te beluisteren is.
Achtergrond
De expositie maakt deel uit van de activiteiten die Stichting Kunst in Amersfoort organiseert in het kader van Amersfoort Fotostad. In 2012 doet Amersfoort mee aan de landelijke fotobiënnale GRID. Als opwarmertje organiseert de stichting een maandelijkse amuse met wisselende fototentoonstelling van een Amersfoortse fotograaf. De exposerende fotograaf wordt gevraagd op een bijzondere manier zijn of haar werk te presenteren.
dag buurt
van mijn jeugd
van mijn dromen
dag lieve buurt
Toen Dirk hoorde dat zijn oude buurt gesloopt zou worden, ging hij aan de hand van oude negatieven en foto’s van met name zijn vader, maar ook van zijn broers en zijn zus terug naar de Haydnstraat en Berliozstraat in Randenbroek.
In deze jaren zestig buurt, later min of meer bekend als het ‘getto van Amersfoort’, beleefde Dirk een uitermate gelukkige jeugd in de periode van 1961 tot 1969. Dat het in dit stukje Amersfoort zo mis is gegaan is voor hem altijd een volslagen raadsel geweest. In
de verstilde tijd van de leegstand voor en tijdens de sloop is hij niet alleen op zoek geweest naar het antwoord, maar werd het ook een kleine ode aan zijn vader, die in deze periode overleed.
Deze Amuse wordt mogelijk gemaakt door de Alliantie Amersfoort en Eurocolor uit Huizen.
Meer informatie over Dirk Verwoerd: www.lighthousepro.nl
“Ik vind het leuk om te shockeren, of in ieder geval dat mensen twee keer moeten kijken en zelf een mening erover kunnen vormen; meer dan alleen maar ‘mooi’ of ‘lelijk’. Wat ik vooral doe is gevoelens op de foto zetten. Vaak zijn dat mijn gevoelens en vaak zijn dat zelfportretten omdat ik precies weet hoe ik me voel en hoe ik dat wil uiten. Voor de rest vind ik bijna alles wel leuk om op de foto te zetten, zolang het maar mensen zijn.”
www.pinkfishphotography.com
Ook tijdens de Open Monumentendagen (zaterdag 10 en zondag 11 september) is de expositie van Oscar Voch te bezichtigen.
Dorien Nieuwkamer (mei - juli 2011)
Enkele jaren geleden schilderde Dorien Nieuwkamer in het kader van een filmproject een pose van Uma Thurman in ‘Pulp Fiction'. Het moest echt iets bijzonders worden. Het acryl en doek hadden wat brille nodig, besloot ze. Enkele bussen graffiti boden uitkomst.
Als een oerknal was het er een compleet eigen stijl. Een niche. Cool. Wie had dat verwacht na een ‘loopbaan’ van 16 jaar tekenen en (model)schilderen! Met enthousiasme volgden vele doeken en experimenteerde Dorien ook met andere ondergronden.
Dorien verfijnde de techniek. En ja, het resultaat mag er zijn. Een explosie van kleur.
Aansprekende, vrolijke werken. Met gevoel voor licht en schaduw.
Deze ‘urban style’ kan omschreven worden als een combinatie van street art, stencil art en pop art, maar steeds stijlvol gecombineerd met acryl. Mensen staan hierin centraal, vertellen hun eigen verhaal. Een verhaal dat nu ook gezien kan worden.
Bijzondere expositie Kunst Kijk Route met Monica Dierikx (maart - april 2011)
In maart en april 2011 biedt Het Gasthuys haar ruimte te beschikking aan een bijzondere expositie.
Monica Dierikx 08-03-1955 is een vrolijke, enthousiaste kunstenaar die zonder aarzeling haar eigen vertalingen van de werkelijkheid of haar voorbeelden maakt. Wat opvalt aan Monica’s werk is dat haar beeldtaal zo gevarieerd is. Ze maakt een compleet eigen vertaling van de werkelijkheid. De engelen die zij schildert, kijken zacht en sereen de verte in. De vrouwen die zij uitbeeldt, zijn echte dames die met hun zwierige kleding uit een andere eeuw lijken te stappen. Wanneer zij vogels tekent, vliegen deze statig de horizon tegemoet. Hoe Monica iets verbeeldt, is steeds weer een verrassing. Van haar veelkleurige schilderij ‘Bloemen’ is een kaart gedrukt. Een werk van haar hand is te zien op de tentoonstelling The Amazing Rembrandts (2006) in museum Ons' Lieve Heer op Solder in Amsterdam.
Het Gasthuys is zondag 20 maart en 17 april 2011 van 14:00 tot 17:00 uur open voor publiek tijdens de Kunst Kijk Route in Amersfoort.
Frans Kanters
De ziel van een Landschap
Artikel Frans Kanters in Amersfoortse Courant naar aanleiding van de expositie.
ARCHIEF van voorgaande exposities
Amersfoort in zwart-wit
Mijn naam is Watze D. de Haan en geboren in 1947 te Schaarsbergen, een klein plaatsje boven Arnhem. Na mijn schooljaren ben ik op mijn 17e begonnen met werken waarvan de eerste jaren als (leerling)bouwkundigtekenaar. Daarna bijna 20 jaar in de hulpverlening.
Via de hulpverlening ben ik in het beroepsonderwijs terecht gekomen als methodiekdocent/supervisor. Van die periode heb ik de laatste 10 jaar, naast mijn onderwijsbaan, methodiektrainingen in de sociale sector gegeven. Sinds 2009 geniet ik van mijn pensioen.
Mijn eerste camera
Op mijn 12e kreeg ik van een oom een Agfa-box en vanaf die tijd heeft fotografie mij niet meer losgelaten. Veel foto’s in ons familiealbum zijn foto’s die ik toen heb gemaakt. Zonder mij daar direct bewust van te zijn heb ik een stukje geschiedenis vastgelegd, een tijdsbeeld.
Vanaf 2006 ben ik intensiever gaan fotograferen, mede door de komst van digitale camera’s. Veel van wat ik zie en waarneem fascineert mij en wil ik op mijn manier vastleggen.
Mijn interesses gaan vooral uit naar macro-, architectuur- stads- en natuurfotografie.
Mijn foto’s zie je onder de menuknop Galerij en Zwartwit. Via het platvorm en site van “werkaandemuur.nl” verkoop ik foto’s (o.a. van Amersfoort), kijk daarvoor bij de menuknop Amersfoort, macrofotografie en WADM
Mijn slogan is: Je ziet wat je wilt zien en wat je ziet kan anders zijn. Ik fotografeer, schilder en schrijf vanuit nieuwsgierigheid, verwondering, bewondering en respect.
Cornelis Bos
Amersfoort in Stijl
Zoals Mondriaan met zijn collega’s van De Stijl het ‘nieuwe leven’ aankondigde met ‘nieuwe kunst’, wil ook Bos met zijn werk het nieuwe leven aankondigen. Mondriaan bracht de lijnen en vormen die onder de werkelijkheid liggen in zijn latere schilderijen naar voren. Ook Cornelis brengt de werkelijkheid graag terug tot een paar lijnen. Deze stijl is ontstaan uit zijn liefde voor glas-in-lood. Toen hij primaire kleuren ging gebruiken, ontdekte hij zijn verwantschap met Mondriaan.
Voor de expositie in Het Gasthuys heeft hij met de schilderserie ‘Uitzichten’ de compositie blootgelegd van andere grote Nederlandse schilders. Verhalen die vaak verbeeld zijn in glas-in-loodramen in kerken. Wie vroeger niet kon lezen, kon zo toch de verhalen uit de Bijbel tot zich nemen. Elk verhaal laat een facet zien van Gods Koninkrijk, het nieuwe leven. Net zoals glas-in-lood uit verschillende stukjes bestaat die een geheel laten zien. Bij een raam is de vraag: wat is binnen en wat is buiten? Vraag bij deze schilderserie is: Waar kijk je naar uit? Hoe ziet het nieuwe leven eruit?
De expositie was eerder te zien in de toepasselijke entourage van de Sint-Joriskerk in Amersfoort. Voor de expositie in Het Gasthuys zijn de werken over het 'Nieuwe Leven' aangevuld met werken van gebouwen in Amersfoort.
Riejanne Boeschoten
Het bijzondere van het gewone fascineert Riejanne. Het liefst schildert zij onbeduidende dingen megagroot. Dan zie je pas echt hoe mooi ze eigenlijk zijn. De kers, het besje dat je achteloos in je mond stopt. Ze hebben een ongekende schoonheid. Zo uit de natuur en mooier dan een mens kan maken. Of neem een lang vergeten schaaltje. In een compositie in het juiste licht komt het opeens tot zijn recht. Dat is wat Riejanne tot uitdrukking wil brengen als zij schildert:
De schoonheid van het alledaagse.
POP ART (reprise) én nieuw werk Linda van Drie
Omdat het zo heerlijk is om te schilderen op doek heb ik mij toegelegd op het schilderen van pop art schilderijen. Het maken van deze schilderijen heeft een groot raakvlak met grafische vormgeving.
Ik schilder grotendeels portretten van jong tot oud.... iedereen is mooi!
Om mijn werk te volgen kan je ook kijken op facebook.com/lindapopart
'Ik creëer dus ik besta' Nacy Bos
Een speeltuin van hersenkronkels, waar je je door kan laten verrassen en verwonderen… dat is de wereld van de Amersfoortse fotografe Nancy Bos. De foto-expositie, van 20 maart t/m 17 september te zien in Het Gasthuys in Amersfoort, laat beelden zien die variëren van ingetogen tot vette knipoog en van politiek statement tot typisch Nancy.
Nancy Bos is een eigenzinnige en speelse fotografe met passie.
Passie voor beeld, passie voor sprookjes en passie voor de schoonheid van vergankelijkheid. Dat komt terug in haar autonome werk, maar ook in de portretten die zij in opdracht maakt. Ze creëert graag beelden met een verhaal dat door de kijker ingevuld kan worden.
Haar vorige expositie ‘Er was eens…’ liet de schoonheid van de vergankelijkheid zien. Verstilde momenten, mooi van lelijkheid, met een sprookjesachtige twist. Het donkere randje komt ook in deze serie terug, maar gaat vergezeld van een dikke knipoog. En in tegenstelling tot de vorige serie zijn het nu zelfportretten; ze neemt je letterlijk mee haar wereld in.
De expositie is open voor het publiek tijdens de Kunstkijkroute Amersfoort.
Waar: Het Gasthuys, Muurhuizen 33-A, 3811 EC Amersfoort
Wanneer: 20 maart t/m 17 september 2016
Geopend tijdens de KunstkijkRoute op 20 maart, 17 april en 15 mei van 13:00 tot 17:00 uur.
www.wijseneigen.nl / www.hetgasthuys.nl
POP ART Linda van Drie
Omdat het zo heerlijk is om te schilderen op doek heb ik mij toegelegd op het schilderen van pop art schilderijen. Het maken van deze schilderijen heeft een groot raakvlak met grafische vormgeving.
Ik schilder grotendeels portretten van jong tot oud.... iedereen is mooi!
Om mijn werk te volgen kan je ook kijken op facebook.com/lindapopart
Food-ART expositie: ‘De kunst van het verleiden’ Ester Overmars en Hester Oppedijk van Veen
Foodfotografie en foodpoëzie zijn de ingrediënten van de eerste expositie van de Amersfoortse fotografe Ester Overmars en foodstyliste Hester Oppedijk van Veen. Maar wat is nou precies Food-Art? De kunst van het verleiden?
Beelden die tot de verbeelding spreken en vragen om meer.
Meer aandacht, meer ontdekken, meer proeven, meer ….
Beelden waar je trek van krijgt. Beelden die food op een mooie en kunstzinnige manier neerzetten.
Ester en Hester werken sinds vorig jaar nauw samen. In die relatief korte periode hebben zij al een aantal mooie opdrachten voor gerenommeerde merken mogen doen. Het maken van smaakmakende en tongstrelende foto’s is een vak apart. Het zijn beelden die smaken naar meer.
Met veel geduld, creativiteit, oog voor detail, het juiste licht en sfeer komt uiteindelijk de foto tot stand. Soms kan het gebeuren dat ze aan de slag gaan met een bepaald idee over een sfeersetting, maar dat gaandeweg blijkt dat het idee niet werkt. Opnieuw gaat dan de creativiteit aan de slag en ontstaat er toch ineens een veel mooiere en smaakvollere foto. Zo weet je van tevoren nooit wat de uitkomst precies zal zijn. Dat is nou het leuke van dit vak.
Tijdens de expositie die gehouden wordt in het monumentale Gasthuys in de Muurhuizen, hebben fotograaf Ester en foodstyliste en dichter Hester gekozen voor een unieke collectie van vrij werk passend bij de locatie. Een mix van stillevens van ingrediënten, van gerechten en meer. Bijzonder gefotografeerd en bijzonder geëxposeerd met bijpassende foodpoëzie die je raakt.
De expositie is te bezichtigen tijdens de KunstKijkRoute op zondag 20 september, zondag 18 oktober en zondag 15 november tussen 13.00-17.00 uur.
Expositie Food Art en Food poëzie; ‘De kunst van het Verleiden’
Locatie: Het Gasthuys, Muurhuizen 33-A, Amersfoort
Data: Tijdens KunstKijkRoutes: 20 september, 18 oktober en 15 november tussen 13.00-17.00 uur.
Meer informatie: www.esterovermars.nl - www.liefdevoorkoken.com
Frans Kanters (fotograaf)
Als beeldmaker (1964) hou ik van mensen. Fotografeer deze dan ook het liefst. Ben geïnteresseerd in het echte verhaal achter de mens. Het pure portret maar ook een verstild Nederlands landschap krijgt zomaar mijn liefde. Beeld moet emotie oproepen en bijblijven als herinnering. Terugkerende onderwerpen in mijn autonoom werk: verstilde weidsheid, de mens op straat, verlatenheid.
Ik werk in opdracht voor organisaties en bedrijven die pure fotografie waarderen. Activiteiten: portretfotografie, editorial, reportage, bedrijfsprofielen, commercieel. Enkele voorbeelden van bedrijven zijn Agrifirm Feed, Grolsch, AB Oost, Koninklijke Friesland Campina, AD, PNO, VAPRO, PMLF, Creyfs, Dela, AkzoNobel, Atrium Innovations, PON, USG People, ANWB.
Naast het pure zakelijk projectwerk ga ik regelmatig op fotozwerftocht.Er is hierbij geen vooropgesteld doel, anders dan dat de vergaarde beelden mijn emotie moeten tarten, zomaar.
Autonoom werk verkoop ik als fotokunst, voorzien van echtheidscertificaat en in gelimiteerde oplages van maximaal 20 stuks.
Tevens exposeer ik met enige regelmaat. Recent nog de serie ‘Verstild, verstild, sereen’ en een deel van de documentaire serie ‘Russian footprint’.
Ik ben lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten, sectie Fotojournalisten (NVJ/NVF).
Het portret hierboven is gemaakt door vriend/kantoorgenoot Marco Hofsté
Stijn Zeelenberg is aangeboren nieuwsgierig naar alle vormen van kennis. Op onbevangen en humoristische wijze keren die aspecten in zijn werk terug. Stijn Zeelenberg observeert de wereld om zich heen en luistert goed naar de verhalen die zich de ronde doen. Het vrouwelijk schoon in deze wereld lijkt zijn voornaamste inspiratiebron te zijn.
Stijn werkt als kunstenaar in het atelier van Jans Pakhuys, Grote Sint Jansstraat 4, te Amersfoort.
Jans Pakhuys is onderdeel van zorgorganisatie Amerpoort. Amerpoort ondersteunt 2200 mensen met een verstandelijke beperking in de provincies Utrecht, Flevoland en in 't Gooi.
Van jong tot oud, van licht tot ernstig en meervoudig beperkt.
Met 2400 medewerkers en 650 vrijwilligers begeleiden Amerpoort hen bij wonen, werken, dagbesteding, logeren en vrije tijd. Bij hen thuis of op een van de ruim 300 locaties van Amerpoort.
Anthony Vauleon
Anthony Vauleon is sinds hij zich kan herinneren gefascineerd door kunst in al haar vormen. Hij is in 1971 geboren in Rennes, waar zijn talent voor tekenen werd ontdekt op school door een leraar. Zijn ouders brachten hem naar een ‘kunstschool’ waar hij les kreeg van ‘kunstmeester’ Mr. Morineau, die hem liet kennis maken met de Martenot Techniek (werken met waterverf, inkt en olieverf). Mr. Morineau gaf hem ook les op gebied van portretten, dieren, de anatomie van het menselijk lichaam en 3D door middel van schaduw en licht. Op 17-jarige leeftijd vertrok Anthony naar Parijs om Industriële Vormgeving te studeren. In 1995 verhuisde hij naar Nederland waar hij begon met airbrush.
In dat jaar heeft hij geëxposeerd in heel Europa. In 2000 richtte hij zijn kunstbedrijf Appollo Vision op. Hij heeft uiteenlopende opdrachtgevers waaronder casino’s, restaurants en theaters. Daarnaast gaat hij ook nog altijd graag in op persoonlijke verzoeken. Anthony’s atelier is te vinden in de Koestraat in Amersfoort.
Open voor publiek tijdens:
Kunst Kijk Route op 21 september en 19 oktober 2014 van 13:00 - 17:00 uur (in aanwezigheid van de kunstenaar). 4 en 5 oktober 2014 van 12:00 - 17:00 uur tijdens Vreemde Gasten.
Wim Jonkman (ism De Ploegh)
Het werk van Wim Jonkman (Winterswijk, 1947) kenmerkt zich door een beeldtaal met een hang naar deconstructie, ontkenning van, of het ter discussie stellen van het waargenomene.opleiding: 1966-1973 Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam
Zilveren medaille "Prix de Rome" voor grafiek aan de Rijksacademie, Amsterdam
1973-1979 Woont en werkt in Parijs "Cité internationale des Arts" en is étudiant libre aan de École des Beaux Arts, Parijs, Frankrijk
1978-2010 docent grafiek aan de Minerva Academie, Groningen
Wim Jonkman heeft een eigen steendrukkerij "Obelisk" te Uithuizermeeden
www.obelisk.uithuizermeeden.nl
Willy van der Duyn (ism De Ploegh)
Geboren in Nijmegen, 1950. Woont en werkt in Groningen.
houtdrukken, schilderijen en objecten.
Het werk is een resumé van opgedane beelden. De katalysator van de voorstellingen is de intuïtie.
Er is geen concept of boodschap. Het werk is autobiografisch.
Er wordt een brug geslagen tussen de binnenwereld en de buitenwereld. De werkwijze is associatief. Er is een beeld, een vorm, een gevoel, waar zich al werkend -als kristallen- dingen aan vast hechten. De voorstelling bevindt zich tussen abstractie en figuratie.
Titels zijn een belangrijk onderdeel van het werk. Ze moeten dezelfde associatieve werking hebben als de voorstellingen. De houtdrukken zijn gemaakt met de reductietechniek en zijn in kleine oplage, soms unica.
www.willyvanderduyn.nl
Geboren in 1936 in Valencia, Spanje, sinds 1958 woonachtig in Utrecht.
In 1955 studie aan de Academia San Carlos in Valencia. Van 1956 tot 1958 studie “Industrial Design” aan de “Hochschule für Gestaltung” in Ulm, Duitsland. Vanaf 1959 studie opvoedkunde aan de Rijksuniversiteit in Utrecht. Tijdens de studie speelgoedontwerpen uitgevoerd door de ADO fabriek in Bilthoven. In 1965 deelname aan de tentoonstelling “kinderspel” in het Stedelijk Museum Amsterdam. Van 1973 tot 1983 pedagogisch didaktisch medewerker aan een landelijk onderwijsprojekt. Ontwikkeling van didaktisch materiaal en programma’s voor de eerste jaren van de basisschool.
Sinds 1983 werkzaam als zelfstandig beeldend kunstenaar.
Tentoonstellingen met de groep Konkreet en solo tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Ontwerp en uitvoering van opdrachten en toegepaste kunst.
De schilderijen van Constance Visser worden gekenmerkt door een lyrisch-abstracte stijl. De poëzie is voor haar een grote inspiratiebron. Door de titels van de werken wordt getracht de beschouwer deelgenoot te maken van wat zich heeft afgespeeld tussen de schilder en het doek en van wat haar innerlijk beweegt. Constance Visser schildert met zowel olieverf als acryl op linnen, papier of paneel. Daarnaast houdt zij zich bezig met grafiek en ruimtelijk werk.Het schilderen begint met het aanbrengen van een onderlaag, waarin de kleurvlakken en textuur de toon zetten voor het schilderij. Daarna volgt een aantal stadia van wegnemen wat te veel is, aanvullen wat ontbreekt en waar nodig in evenwicht brengen. De onderliggende lagen blijven gedeeltelijk zichtbaar in het uiteindelijke schilderij. Daardoor ontstaat een verrijking van de kleur.
Constance Visser werkt meestal in reeksen, aan de hand van een thema. Zij probeert zo min mogelijk te sturen in de richting van een van te voren bedacht beeld. In de loop van de tijd heeft haar ontwerpkeuze zich verplaatst van uiterlijke naar innerlijke beelden. Na ruimten in de stad of in het landschap is zij zich gaan bezighouden met binnenruimten. Dit gebied is niet langer in taal te vangen, het is een beeldtaal geworden, die zich alleen nog maar laat navoelen.
Aan de AKI in Enschede kreeg Henk van der Ven zijn opleiding. Hij maakt schilderijen, tekeningen, grafiek en ruimtelijk werk. Daarnaast is hij docent tekenen en schilderen. Hij woont en werkt in Epse.
De schilderijen van Henk van der Ven ontstaan in reeksen, uitgewerkt in thema’s als: “Brug en Tijd”, “De Wandeling”, “De Reis” en “De Ommuurde Tuin”.
Hij heeft een bijzondere binding met de huid van het schilderij. De verf lijkt een pleisterlaag, niet overal even goed dekkend. Hier en daar zijn vormen en tekens ingekrast. Hij schildert laag over laag, soms glacerend, dan weer half dekkend. Daardoor ontstaan poëtisch verstilde schilderijen. De kleuren gaan een verbinding met elkaar aan doordat delen van onderliggende lagen zichtbaar blijven in het uiteindelijke schilderij. De beeldtaal van Henk van der Ven bevat tekenachtige elementen naast monumentale vormen. Hij haalt zijn inspiratie uit zijn direkte omgeving. Daarin is de rivier bijvoorbeeld een voortdurende inspiratiebron voor het maken van innerlijke reizen.
In het schilderproces worden zekerheden in twijfel getrokken, weggeschilderd of weggekrabd. De sporen hiervan, de littekens, blijven zichtbaar als de binnenkant van de ziel van de schilder.
Rolf Weijburg (ism De Ploegh)
"Een ongekende rijkdom aan fijn weergegeven details van flora en fauna, architectuur en cultuur, landschappen en landkaarten kenmerkt de kleuretsen van Rolf Weijburg: fascinerende collages van reisimpressies die de kijker verleiden tot reislust en exotische dromen."
Al ruim drie decennia doet Rolf Weijburg verslag van zijn reizen in complexe kleuretsen waarin hij elementen van cartografie, cultuur, natuur, geschiedenis en architectuur in intrigerende composities doet samensmelten.
Waren het eerst etsen over de eilanden rond Afrika (waarvoor hij in 1992 de Nederlandse Grafiekprijs kreeg), nu vormen de 25 kleinste landen ter wereld het onderwerp van veel van zijn kleuretsen. Maar ook andere landen ontsnappen niet aan zijn etsnaald.
Zo zijn op deze expositie naast etsen over de Seychellen, de Malediven, Dominica en Palau, allemaal behorend tot de 25 kleinste landen, ook etsen te zien uit de serie “Home”over huizen en woonplaatsen in o.a. Griekenland, Guinée, Yemen en Myanmar.
Zelfs Amersfoort is op deze expositie van de partij.
Als bijzonder extra toont Rolf Weijburg in Het Gasthuys ook een aantal potloodtekeningen.
Ton de Laat schrijft in het tijdschrift “Kunst en Wetenschap” (herfst 2012):
“…Wat vind ik verder zo verrukkelijk aan de kunst van Weijburg? Ik vlucht opnieuw in steekwoorden: tekenvaardigheid, ruimtesuggestie, kleurgebruik, humor, randversieringen, beeldsequensen, inzetten, flora, fauna, belettering. Met als ultiem genot zijn wolkenluchten. Zó een lucht te mogen scheppen! Met zink, aangesmolten harspoeder, bijtend zuur, drukinkt en papier..”
Al ruim drie decennia doet Rolf Weijburg verslag van zijn reizen in complexe kleuretsen waarin hij elementen van cartografie, cultuur, natuur, geschiedenis en architectuur in intrigerende composities doet samensmelten.
Waren het eerst etsen over de eilanden rond Afrika (waarvoor hij in 1992 de Nederlandse Grafiekprijs kreeg), nu vormen de 25 kleinste landen ter wereld het onderwerp van veel van zijn kleuretsen. Maar ook andere landen ontsnappen niet aan zijn etsnaald.
Zo zijn op deze expositie naast etsen over de Seychellen, de Malediven, Dominica en Palau, allemaal behorend tot de 25 kleinste landen, ook etsen te zien uit de serie “Home”over huizen en woonplaatsen in o.a. Griekenland, Guinée, Yemen en Myanmar.
Zelfs Amersfoort is op deze expositie van de partij.
Als bijzonder extra toont Rolf Weijburg in Het Gasthuys ook een aantal potloodtekeningen.
Ton de Laat schrijft in het tijdschrift “Kunst en Wetenschap” (herfst 2012):
“…Wat vind ik verder zo verrukkelijk aan de kunst van Weijburg? Ik vlucht opnieuw in steekwoorden: tekenvaardigheid, ruimtesuggestie, kleurgebruik, humor, randversieringen, beeldsequensen, inzetten, flora, fauna, belettering. Met als ultiem genot zijn wolkenluchten. Zó een lucht te mogen scheppen! Met zink, aangesmolten harspoeder, bijtend zuur, drukinkt en papier..”
Marjan Jaspers (ism De Ploegh)
De inhoud van het werk van Marjan Jaspers vindt uitdrukking in verschillende technieken en onderwerpen.
De diversiteit van het leven geven elk moment aanleiding om iets te maken: in dialoog gaan met de omringende wereld door er een eigen beeldtaal bij te creëren.
Creëren is voor haar gedeeltelijk het leven zelf geworden. Tijdens het proces van maken, voert een onbekende route naar het juiste antwoord van dat moment. De nieuwsgierigheid naar die route is er elke dag.
Uiteindelijk ontstaat een beeld , ruimtelijk of plat, in verf of gemengde techniek, maakt niet uit, dat voldoet.
Waarop en waarom het “voldoet”, zijn vragen, die intuïtief beantwoord zijn.
Het antwoord verschilt met de tijd, met de dag, met het uur,.. Werken lopen altijd de kans om overschilderd of veranderd te worden, soms zelfs na jaren, en soms blijkt een antwoord, na jaren nog steeds het juiste…
Zoals jezelf verandert en de wereld om je heen, veranderen je visie, je ideeën, en je werkwijze met de bijbehorende beeldtaal.
Philip Wiesman en Kees Verwey (ism De Ploegh)
Philip Wiesman is in 1946 aan de oostzijde van de stad Utrecht geboren, van waaruit het Kromme Rijn gebied en de Utrechtse Heuvelrug niet moeilijk zijn te bereiken. Het is deze omgeving, waarin hij in zijn jeugd veel vertoefde. Later werd deze streek als kunstenaar een belangrijke bron van inspiratie.
Het was van 1967 tot 1971 dat Philip op Academie Artibus onderricht heeft genoten in de schilderkunstige vakken. In het bijzonder ging zijn aandacht uit naar de grafische technieken. Omdat Philip al eerder vanuit Utrecht was verhuisd naar de rand van de Heuvelrug, was het na zijn opleiding niet moeilijk zijn onderwerpen te vinden.
Veel van zijn etsen zijn dan ook op deze omgeving geïnspireerd.
Inmiddels is Philip in Noord–Holland aan de zeekust in Schoorl gaan wonen, dat ressorteert onder de gemeente Bergen. Hier bevinden zich de breedste en hoogste duinen van Nederland. Ook deze omgeving lag hem altijd zeer na aan het hart, hetgeen blijkt bij het bekijken van zijn etsen.
Hij is vanaf 1973 gaan exposeren. Enkele musea hebben in de loop van de jaren etsen van hem aangekocht, zoals het Centraal Museum Utrecht en Museum Boijmans & Van Beuningen.
Kees Verwey is als beeldend kunstenaar veelzijdig in zijn werk. Als beeldhouwer beheerst hij een groot aantal disciplines en geeft hij daarnaast les in beeldhouwen. Behalve in plastisch materiaal en hout werkt hij ook in steen en metaal. In het bijzonder heeft hij zich gespecialiseerd in brons waarbij de torso een belangrijke plaats inneemt.
Voor al het werk van Kees Verwey geldt dat hij het proces van ontwerp tot en met de realisatie zoveel mogelijk in eigen hand houdt. Deze manier van werken staat garant voor een grote mate van betrokkenheid bij het werk en een optimaal resultaat. Naast autonome kunst maakt Verwey ook werk in opdracht en voert hij tijdelijke kunstprojecten uit. Kenmerkend voor het werk is het begrip kwaliteit. Dit kenmerk geldt voor zowel de technische als de beeldende aspecten van het werk.
Yoke van der Flier (ism De Ploegh)
Yoke is afgestudeerd in 1995 aan de Kunstacademie te Enschede, AKI in schilderen en grafiek.
Yoke is werkgroeplid van het Grafisch Atelier Zwolle/R10
En lid van de landelijke kunstenaars vereniging “De Ploegh” te Soest.
Over het schilderen:
De verflagen worden over elkaar heen gezet, bekrast, overgeschilderd en weg geschilderd. Het is, als het ware een organisch proces waaruit beelden ontstaan die met een enkele streek herkenbaar worden gemaakt. Het is als eb en vloed. Elk getij laat zijn spoor achter.
Over het zeefdrukken:
De geur van de inkten, de beweging tijdens het drukken, als een dans. De concentratie en fascinatie over het ontstaan van de prent. Toevoegen of achterwege laten, het blijft boeien.
Tekstschrijver, drummer, stadsdichter van Amersfoort en kunstschilder Arjen van der Linden geeft swing aan zijn werk. Er moet vaart in het schilderij zitten! Hij werkt overwegend met olie/acryl verf en geeft de voorkeur aan grote doeken. Zijn serie 'Intercity' bestaat uit 25 schilderijen waar sprake is van een modern, quasi-abstract stadsbeeld: de zwarte stad in levende kleuren. Uitgangspunten van zijn werk zijn 'de verbeelding' en 'de rondingen van de natuur - het menselijk lichaam in het bijzonder-' Dit wordt vooral duidelijk in zijn series: intercity, Roma en de stad. Alles heeft swing en swing heeft alles!
'Om blijvend te boeien moet er een raadsel verscholen zitten.' Elk doek is een uitdaging, een worsteling die vragen oproept en de spanning moet vasthouden. De penseelvoering is krachtig en royaal. Is in beweging en ritmisch, in een mengeling van kleuren vol spanning tegenover elkaar geschilderd, soms gevoelig zacht, dan weer hevig in contrast met elkaar, maar altijd in samenhang een geheel vormend. Een drummer die kunstschilder is of een kunstschilder die drumt. Of een dichter die schildert met woorden en verf. U mag het zeggen.
Zijn doeken zijn toegankelijk en voor een groot publiek betaalbaar. Hij werkt eveneens in opdracht: privéwensen kunnen op die manier beantwoord worden. 'Het is spannend om in de huid van een ander te kruipen en toch jezelf te blijven...'
Klaasje de Graaf - Het gaat er om wat je wel kunt
Kunstenaar bij Jans Pakhuys
Klaasje de Graaf is geboren en getogen in het vissersdorp Spakenburg. Titels als ‘Haring met uitjes’ en ‘Kibbeling’ verbazen dan ook niet.
Toen ze naar een woning met andere mensen met een verstandelijke beperking verhuisde, veranderden de onderwerpen. Het werden de groepsleiding en bewoners van het huis die ze ging schilderen. Vrolijke mensen, die leuke dingen met elkaar doen. Geconcentreerd werkt ze en met verschillende materialen. Met mooie kleurenkrijt bijvoorbeeld, die op een rij op haar tafel liggen, naast het werk. Soms maakt Klaasje een geheel van allerlei vormen: mensen, bloemen en dieren. Verschillende taferelen lopen in elkaar over.
De nieuwe Amerpoort Kunstagenda 2013 HollAnders is tijdens de expositie van Klaasje te koop in Het Gasthuys.
In de winkel, galerie en atelier wordt dagbesteding geboden aan vijftig mensen met een verstandelijke beperking. Jans Pakhuys is een inspirerende en leerzame werkplek, middenin de maatschappij. Naast eigen werk worden ook producten op aanvraag gemaakt.
Willem Wernsen - Timeless
Amersfoort Fotostad Internationale Fotografie Biënnale GRID2012 (mei 2012)
Na een verwachtingsvolle periode van 9 Amuses, opent Het Gasthuys, in de historische binnenstad van Amersfoort, haar deuren tijdens de Internationale Fotografie Biënnale GRID2012 om het fotominnend publiek kennis te laten maken met het ‘tijdloze’ werk van Willem Wernsen. De mens probeer ik in al zijn schoonheid vast te leggen op een tijdloze en verhalende manier, in het mij zo geliefde zwart-wit met zijn specifieke grijstinten. Die mens observeer ik met mijn ogen, ik fotografeer ze met mijn hart.”
Willem Wernsen
“Mijn fotowerk dat ik tijdens Amersfoort Fotostad 2012 in Het Gasthuys exposeer is een terugblik op mijn beelden van zo’n 30 jaar fotografie. Het is werk uit mijn beide boeken, deels gepresenteerd op mooie prints in zwart-wit, en een doorlopende digitale presentatie van 60 foto’s. Er zijn een aantal nieuwe beelden in deze presentatie opgenomen uit ondermeer de reportage “Memories of the past” een serie van 10 foto’s gemaakt op een begraafplaats in Coimbra, Portugal”.
Timeless
“Het is inmiddels zo’n 30 jaar geleden dat ik mijn eerste camera kocht. Wat toentertijd als een hobby begon is ondertussen een passionele levensinvulling geworden. Al direct kreeg ik de behoefte mensen te fotografen met name in de sociaaldocumentaire sfeer. En natuurlijk in een zwart-wit- uitvoering want daar gaat mijn hart naar uit. In mijn beginperiode kon ik de toen al vele verzamelde fotoboeken van de “Grote Fotografen” met moeite dichtslaan. Al dat prachtige fotowerk heeft mij veel inspiratie gegeven. In de loop der jaren heb ik mij ontwikkeld en dat heeft – volgens de kenners – een eigen handschrift opgeleverd.
Na vele publicaties en portfolio’s zowel nationaal als internationaal, kon ik in 2003 mijn eerste boek “Beautiful People” realiseren, het is inmiddels uitverkocht. In mei 2011 is er opnieuw een boek van mijn hand verschenen “Timeless” getiteld, dat ik opdraag aan mijn in februari 2009 overleden vrouw Margareth.
Mardoe Painter - Collectieve herinneringen
Amuse Vol 9 Amersfoort Fotostad GRID2012 (april 2012)
Over Mardoe Painter
Mardoe Painter doorliep de Academie Minerva in Groningen waarna zij haar ‘Master of Fine Art’ haalde aan de Ohio State University, USA.
Mardoe over haar mastertijd: ‘Het leuke aan die Amerikaanse Mastergraad vind ik dat je multidisciplinair mocht/kon werken... Ik deed artistieke ‘kruisbestuivingen’ met de literaire- en dansafdeling. In mijn afstudeercommissie zat bijvoorbeeld ook een choreograaf en schrijver!’
Mardoe is lid van het Genootschap van Kunstfotografen, GKf, de beroepsvereniging van Fotografen en van de Amsterdamse kunstenaarssociëteit Arti et Amicitiae. Als (freelance) docente is zij verbonden aan diverse academies, fotovakscholen en creatieve centra.
Over haar werkwijze
Mardoe ziet zichzelf als beeldend kunstenaar voor wie fotografie vaak het startpunt vormt van inspiratie; ‘Mijn beeldende werken gaan over de wrange schoonheid van de eigenmachtige natuur…
Neem de tweeledigheid van vrouwelijk schoon bijvoorbeeld. Enerzijds eindig geconditioneerd verpakkingsmateriaal, in afwachting van een bijdrage…Anderzijds de essentie van het leven! Dat is toch waanzinnig…..’
Mardoe Painter over Collectieve herinneringen
‘De registrerende fotografie heeft iets waarachtigs, wat geënsceneerde fotografie voor mij persoonlijk vaak mist. Bij de serie: ‘Populating the World with Blue Bearded Men’ ben ik uitgegaan van het sociale proces van fotografie als registratiemiddel…Deze vorm van portretfotografie vind ik interessant, juist omdat het puur om een menselijke constatering gaat. Door mijn toegepaste techniek (naaien op karton) sijpelt het geweten van de geportretteerden door de poriën van het karton naar buiten…. Door het weglaten van de randverschijnselen uit de afbeeldingsdocumenten, blijft alleen de ervaring van een mens over. De schetsmatige indruk van de persoon maakt dat de toeschouwer meer ruimte krijgt voor persoonlijke interpretatie, herkenning en het aanboren van eigen herinneringen.’
Tijdens de Fotobiënnale van 18 mei tot 13 juli is werk van Mardoe te zien in de StadsGalerij en in de St Aegtenkapel.
Lucia Ganieva - Factory
Amuse Vol 8 Amersfoort Fotostad GRID2012 (maart 2012)
Over Lucia Ganieva
Fotografe Lucia Ganieva werd geboren in Rusland maar woont sinds 1993 in Nederland. In maart 2007 studeerde zij cum laude af aan de Foto Academie in Amsterdam. Haar werk wordt sinds 2006 over de hele wereld geëxposeerd; van Madrid tot Lodz, van Sicilië tot Moskou en van New York tot Amersfoort....
Voor haar werk ontving zij diverse vooraanstaande prijzen en nominaties, met name haar gevoel voor lichtgebruik wordt geroemd.
FACTORY
Factory is een serie drieluiken die Lucia maakte in een grote textielfabriek in Ivanovo, zo’n 275 km van Moskou. De stad wordt ook wel de ‘Stad van de Bruiden’ genoemd omdat veel vrouwen in fabrieken werkzaam zijn. In de tijd van de Tsaren vierde deze fabriek hoogtijdagen en werden prachtige linnen en katoenen stoffen geproduceerd. Door de concurrentie van lage-lonen landen zoals China zijn bijna alle textielfabrieken in deze plaats gesloten.
Met Factory maakte Lucia Ganieva een portret van één van de weinige nog overgebleven fabrieken door het productieproces, de producten en de vrouwen die het werk doen met elkaar te combineren. Oude en nieuw vervaardigde stoffen worden getoond en ook het productieproces bevat oude en moderne elementen. De vrouwen die worden getoond zijn eveneens van uiteenlopende leeftijden.
Tijdens de foto amuse ‘Factory’ worden niet alleen foto’s getoond maar ook enkele originele - in de fabriek - gefabiceerde stoffen. Lucia Ganieva is aanwezig om ‘the making of’ van de serie toe te lichten in Russische setting.
Tijdens de Fotobiënnale van 18 mei tot 13 juli exposeert Lucia Ganieva met haar series ‘Iron Mules’ en ‘Dreaming Walls’ in de Kamers in Vathorst.
Nico Brons - iPhone-art (Twitter: @nicobronsfoto)
Amuse Vol 7 Amersfoort Fotostad GRID2012 (februari 2012)
Reprise zondag 11 maart 14.00 - 16.00 uur
Nico Brons gebruikt alleen een iPhone om zijn gevoel te verbeelden in 'iPhone Art'. De computer wordt slechts gebruikt voor het opslaan en archiveren van beelden. Het complete fotografische proces vindt dus plaats ín de iPhone. Diverse filmpjes en lenzen zijn via ?apps? te downloaden en hebben allen een eigen karakter. Door met deze lenzen en filmpjes te spelen; ze over elkaar te leggen, ontstaat een scala van creatieve mogelijkheden. ?Als je die technische snufjes goed doorhebt kan je manipuleren en mengen met het beeld, net zolang totdat het gewenste beeld ontstaat? aldus Nico Brons.
Over Nico Brons
Nico Brons is autodidact en enthousiast freelance fotograaf. Fotografie is beleving en voor hem onlosmakelijk verbonden met emotie. Niet voor niets gaat zijn voorkeur uit naar sociaal menselijke reportages en portretten. In zijn autonome werk laat hij ook vreemde scenes, donkere kanten en humor zien.
In 2011 startte Brons aan de Amsterdamse Foto-academie om zich nog technischer en professioneler te bekwamen in zijn vak.
Tijdens de foto-amuse 'iPhone Art' laat Nico Brons de resultaten zien van het eindeloos manipuleren o.a. in een serie ballerina?s en een geheimzinnige abstracte serie ?We walk without a sound across a barren landscape?.
Daarnaast gunt hij de bezoeker een kijkje in de keuken van deze bijzondere vorm van fotografie. Met een beamerpresentatie toont Nico stapsgewijs hoe hij met de iPhone te werk gaat en een startbeeld bewerkt wordt tot een bijzonder eindresultaat. Ook nodigt hij bezoekers uit het thuis zelf te proberen door de ?apps? te delen met zijn expo-bezoekers.
Eerder exposeerde Nico Brons al in 'de Werkplaats' en in het ICOON in Amersfoort. Tijdens de zomerexpositie van 18 mei tot 13 juli neemt Nico deel aan de groepsexpositie ?Verstilling?. Zeven Amersfoortse fotografen presenteren een gevarieerde expositie waarin fotografie samengaat met kunstdisciplines als film, poëzie, muziek en schilderkunst en waarbij het experiment niet wordt geschuwd.
Om 14.00 en om 15.00 uur demonstreert Nico Brons 'live' hoe een foto met 'apps' bewerkt kan worden tot een geheel nieuwe foto.
Reprise zondag 11 maart 14.00 - 16.00 uur
Diverse fotografen - Amersfoort, Spiegel van Nederland
Amuse Vol 6 Amersfoort Fotostad GRID2012 (januari 2012)
Bezoekers van GRID 2012 kunnen van 18 mei tot 13 juli 2012 aan de hand van foto’s het
onontdekte Amersfoort ontdekken. De tentoonstelling ‘Amersfoort: Spiegel van
Nederland’ is tijdens Grid 2012 als een rode draad door de hele stad geweven en
verbindt de vier verschillende ‘kwartieren’ van Amersfoort Fotostad.
‘Amersfoort: Spiegel van Nederland’ bestaat uit een aantal tentoonstellingen:
BeLEEF
Beroemd in Amersfoort
De kanteling
Document van een stad
Leuk Ouder Leven LOL
In Het Gasthuys zijn vanaf 15 januari negen foto’s te bewonderen tijdens de Amuse
‘Amersfoort: Spiegel van Nederland’:
Moederschap
Jolanthe Lalkens maakt geen vrolijke, vooraf verzonnen familiekiekjes. De fotograaf voert
de komende maanden persoonlijke gesprekken over het moederschap, met moeders uit de
wijk Vathorst. Daarna portretteert ze ‘Moeder en kind’ in een studio in De Kamers.
YP033
Amersfoort telt veel jonge talenten met passie voor theater, muziek, beeldende kunst en
vormgeving, architectuur of film. Vijf jonge beeldmakers portretteren voor het project
‘YP 033’ 33 jonge kunstenaars met behulp van nieuwe technologische middelen en media.
Beroemd in Amersfoort
Voor de tentoonstelling ‘Beroemd in Amersfoort’ fotografeerde Amersfoortse fotograaf
Clemens Rikken beroemdheden. De foto’s zijn tijdens Grid 2012 te bewonderen in een
paviljoen; de Bron, dat bouwbedrijf Heijmans op dit moment ontwikkelt in het hart
van Vathorst.
Leuk Ouder leven
Ouderen kunnen in Amersfoort een ‘Leuk Ouder Leven’ leiden. Dat ontdekte fotograaf
Hans Niezen. Hij maakte foto’s in verzorgingshuis De Koperhorst in Schothorst en
toont ze, tijdens Grid 2012, in de tentoonstelling LOL.
Ontdek!
De tentoonstelling ‘Amersfoort: Spiegel van Nederland’ slingert van de
Wagenwerkplaats in het Soesterkwartier, via het Eemplein, door de binnenstad, de
Koppel, Liendert, via Schothorst, Hoogland, Kattenbroek, over de A1 en eindigt bij
de Bron in Vathorst. Langs de route kunnen bezoekers via bijzondere binnen- en
buitenlocaties zelf op zoek naar het onontdekte Amersfoort. Bezoekers van buiten Amersfoort worden met arrangementen verleid tot een langer
verblijf in Amersfoort. ‘Spiegel’ is daarvoor een interessante kapstok, in combinatie
met workshops, een lezing of een rondleiding van een fotograaf.
Amuse Vol 5 Amersfoort Fotostad GRID2012 (December 2011)
De serie fotoboeken Met het Oog op Amersfoort beleeft dit jaar zijn vijfde editie. Het boek geeft in woord en vooral beeld een jaar Amersfoort weer. Het is een initiatief van de gelijknamige stichting. Medewerking wordt belangeloos verleend door de groep De Amersfoortse Fotografen.
Tijdens de amuse Fotostad 2012 / GRID van december presenteren de bestuursleden Harold Warmelink, Peter van Breugel, Marco Hofsté, Willem Meuleman en vormgever Raymond van den Hoek hun favoriete foto van vijf jaar Met het Oog op Amersfoort. Zij vertellen waarom en gaan in discussie met de fotograaf en het publiek. Daarnaast vertellen zij over het ontstaan en de toekomst van dit opmerkelijke fotoboek.
In de jaren 1987 tot en met 1993 gaf de redactie van de Amersfoortse Courant de eerste jaarboeken Met het Oog op Amersfoort. In zwartwit, met veel beelden van de bekende Barneveldse fotograaf Brand Overeem. Toen de Amersfoortse Courant fuseerde met het Utrechts Nieuwsblad, werd het initiatief helaas stopgezet. De zwartwit boeken zijn nu collectors items. In 2007 pakte de nieuwe stichting onder aanvoering van Harold Warmelink de draad weer op. Willem Meuleman was in de jaren tachtig en negentig één van de samenstellers. Hij stelt ook de nieuwe serie samen, nu met fotograaf Marco Hofsté.
De eerste vijf edities van de nieuwe Met het Oog op Amersfoort bevatten meer dan duizend foto’s van Amersfoortse fotografen. Bijzondere foto’s, met vaak een bijzonder verhaal. Zoals de foto van het torentje dat van de in brand staande Elleboogkerk valt. Het haantje zwiert door de lucht en belandt in de gracht. Of de foto van de afhaalchinees, die een overvaller op de vlucht joeg met een honkbalknuppel. Gert van Reenen in zijn felkleurige hemelbed, Henk Jansen met zijn knuffelkar in de binnenstad of Johan Heesters tijdens zijn optreden in De Flint. Tijdens de amuse komt een aantal beelden voor het voetlicht. Om 15.00 en 17.00 uur.
Iedereen die aan het boek meewerkt, doet dit geheel belangeloos. Uit liefde voor de stad en uit passie voor de fotografie. Het is elk jaar spannend of de stichting uit de kosten komt. Iedereen kan Beeldgenoot worden van het boek, door te beloven de komende vijf jaren een exemplaar te kopen.
Zie www.methetoogopamersfoort.nl.
De serie fotoboeken Met het Oog op Amersfoort beleeft dit jaar zijn vijfde editie. Het boek geeft in woord en vooral beeld een jaar Amersfoort weer. Het is een initiatief van de gelijknamige stichting. Medewerking wordt belangeloos verleend door de groep De Amersfoortse Fotografen.
Tijdens de amuse Fotostad 2012 / GRID van december presenteren de bestuursleden Harold Warmelink, Peter van Breugel, Marco Hofsté, Willem Meuleman en vormgever Raymond van den Hoek hun favoriete foto van vijf jaar Met het Oog op Amersfoort. Zij vertellen waarom en gaan in discussie met de fotograaf en het publiek. Daarnaast vertellen zij over het ontstaan en de toekomst van dit opmerkelijke fotoboek.
In de jaren 1987 tot en met 1993 gaf de redactie van de Amersfoortse Courant de eerste jaarboeken Met het Oog op Amersfoort. In zwartwit, met veel beelden van de bekende Barneveldse fotograaf Brand Overeem. Toen de Amersfoortse Courant fuseerde met het Utrechts Nieuwsblad, werd het initiatief helaas stopgezet. De zwartwit boeken zijn nu collectors items. In 2007 pakte de nieuwe stichting onder aanvoering van Harold Warmelink de draad weer op. Willem Meuleman was in de jaren tachtig en negentig één van de samenstellers. Hij stelt ook de nieuwe serie samen, nu met fotograaf Marco Hofsté.
De eerste vijf edities van de nieuwe Met het Oog op Amersfoort bevatten meer dan duizend foto’s van Amersfoortse fotografen. Bijzondere foto’s, met vaak een bijzonder verhaal. Zoals de foto van het torentje dat van de in brand staande Elleboogkerk valt. Het haantje zwiert door de lucht en belandt in de gracht. Of de foto van de afhaalchinees, die een overvaller op de vlucht joeg met een honkbalknuppel. Gert van Reenen in zijn felkleurige hemelbed, Henk Jansen met zijn knuffelkar in de binnenstad of Johan Heesters tijdens zijn optreden in De Flint. Tijdens de amuse komt een aantal beelden voor het voetlicht. Om 15.00 en 17.00 uur.
Iedereen die aan het boek meewerkt, doet dit geheel belangeloos. Uit liefde voor de stad en uit passie voor de fotografie. Het is elk jaar spannend of de stichting uit de kosten komt. Iedereen kan Beeldgenoot worden van het boek, door te beloven de komende vijf jaren een exemplaar te kopen.
Zie www.methetoogopamersfoort.nl.
Rob Acket - TWEEXPOSITIE
Op zondag 11 december kunnen bezoekers van de expositie van fotograaf Rob Acket mee doen aan de allereerste ‘tweexpositie’; een foto-expositie op Twitter. Rob Acket exposeert zijn fotowerk in het Gasthuys (Muurhuizen 33-A), het vertrekpunt voor een bijzondere audiotour die op 11 december te beluisteren is.
Achtergrond
De expositie maakt deel uit van de activiteiten die Stichting Kunst in Amersfoort organiseert in het kader van Amersfoort Fotostad. In 2012 doet Amersfoort mee aan de landelijke fotobiënnale GRID. Als opwarmertje organiseert de stichting een maandelijkse amuse met wisselende fototentoonstelling van een Amersfoortse fotograaf. De exposerende fotograaf wordt gevraagd op een bijzondere manier zijn of haar werk te presenteren.
Audiotour
Naast fotograaf is Acket ook geluidsontwerper. Tijdens deze tour verenigt hij zijn 2 beroepen. Om de deelnemers aan de audiotour een actieve rol te geven, krijgen zij de opdracht om van de audiotour met hun smartphone foto’s te maken en via Twitter te exposeren. Door het gebruik van een hashtag (preciese hashtag wordt op 11 december bekend gemaakt) zijn alle foto’s van deelnemers te zien.
De audiotour is een korte wandeling van 20 minuten door de binnenstad van Amersfoort. Deelnemers krijgen een MP3-speler op en volgen het gesproken verhaal. Het verhaal gaat over een jonge vrouw (geschreven door Esther van Doorne en ingesproken door actrice Imke Smit) die op het punt staat afscheid te nemen van een deel van haar leven. In het verhaal zijn fotomomenten ingebouwd waarop deelnemers direct kunnen twitteren. De gedachte hierachter is dat iedereen de wereld anders ziet en beleeft. Deelnemers krijgen hetzelfde verhaal, maar juist dat levert een enorme diversiteit van waarnemingen op.
Twitter is een eenvoudige manier om snel alle foto’s de wereld in te kunnen sturen en met anderen te delen. Om mee te kunnen doen aan de tweexpositie is een twitteraccount en een smartphone nodig.
Deelname
Deelnemen aan de tweexpositie kan op 11 december, tussen 13.00 en 17.00 uur. De start is (tot 16.30 uur) bij het Gasthuys, Muurhuizen 33-A in Amersfoort. Daar is ook gelegenheid werk van Rob Acket te bekijken. De tour duurt ongeveer 20 minuten en eindigt op de Korte Gracht. Daarna zijn deelnemers welkom nog wat te drinken bij het eindstation in Johan bed&breakfast, Valkestraat 25. Er zijn geen kosten verbonden aan de audiotour. Inschrijven is niet noodzakelijk, een korte wachttijd kan optreden door het gebruik van de koptelefoons.
Rob Acket
Naast fotograaf is Acket ook geluidsontwerper. Tijdens deze tour verenigt hij zijn 2 beroepen. Om de deelnemers aan de audiotour een actieve rol te geven, krijgen zij de opdracht om van de audiotour met hun smartphone foto’s te maken en via Twitter te exposeren. Door het gebruik van een hashtag (preciese hashtag wordt op 11 december bekend gemaakt) zijn alle foto’s van deelnemers te zien.
De audiotour is een korte wandeling van 20 minuten door de binnenstad van Amersfoort. Deelnemers krijgen een MP3-speler op en volgen het gesproken verhaal. Het verhaal gaat over een jonge vrouw (geschreven door Esther van Doorne en ingesproken door actrice Imke Smit) die op het punt staat afscheid te nemen van een deel van haar leven. In het verhaal zijn fotomomenten ingebouwd waarop deelnemers direct kunnen twitteren. De gedachte hierachter is dat iedereen de wereld anders ziet en beleeft. Deelnemers krijgen hetzelfde verhaal, maar juist dat levert een enorme diversiteit van waarnemingen op.
Twitter is een eenvoudige manier om snel alle foto’s de wereld in te kunnen sturen en met anderen te delen. Om mee te kunnen doen aan de tweexpositie is een twitteraccount en een smartphone nodig.
Deelname
Deelnemen aan de tweexpositie kan op 11 december, tussen 13.00 en 17.00 uur. De start is (tot 16.30 uur) bij het Gasthuys, Muurhuizen 33-A in Amersfoort. Daar is ook gelegenheid werk van Rob Acket te bekijken. De tour duurt ongeveer 20 minuten en eindigt op de Korte Gracht. Daarna zijn deelnemers welkom nog wat te drinken bij het eindstation in Johan bed&breakfast, Valkestraat 25. Er zijn geen kosten verbonden aan de audiotour. Inschrijven is niet noodzakelijk, een korte wachttijd kan optreden door het gebruik van de koptelefoons.
Rob Acket
Amuse Vol 4 Amersfoort Fotostad GRID2012 (November 2011)
Rob Acket (1959) is een geboren en getogen Amersfoorter. Behalve fotograaf is hij
ook geluidsontwerper en technisch producent van diverse festivals in Nederland. Veelzijdigheid zie je ook terug in zijn fotografie. Rob heeft zich in de loop der jaren sterk ontwikkeld in portretfotografie. Verkoos hij vroeger meer de technische kant van fotografie en bevond hij zich het liefst in de stilte van een studio, inmiddels durft hij het aan om (bijna letterlijk) bovenop zijn modellen te staan en ze te ‘knippen’ in een uiterst kwetsbaar en intiem moment.
De portretfotografie van Rob heeft niet als doel om iemand zo gunstig mogelijk op de foto te zetten, maar om iemand te laten zien zoals Rob hem of haar ziet.
Dat levert wel eens ongemakkelijke momenten op; een camera op je neus, elke porie zichtbaar, onder de loep genomen worden, dat maakt zonder uitzondering onzeker. Rob heeft als fotograaf het lef om de kwetsbaarheid van mensen te laten prevaleren boven de esthetiek. Maar tegelijkertijd zadelt hij zichzelf op met een lastige opgave. Namelijk om ervoor te zorgen dat de geportretteerde zichzelf durft te laten zien en zich vervolgens zonder gene of ander ongemak voor de lens beweegt. De foto is in minder dan een seconde geknipt, het aangaan van de relatie duurt vele malen langer.
In zijn fotografie verzint Rob vaak nieuwe dingen, of probeert hij met een minimum aan middelen iets neer te zetten. Geef hem een apparaatje en hij gaat er mee spelen. Zo komt hij op ideeën of nieuwe technieken die hij vervolgens verder uitprobeert, verfijnt, en integreert in zijn werk. Zo probeert hij eindeloos dingen uit, leert hij van mislukkingen en gaat hij door met dat wat overblijft of waar zijn belangstelling naar terug blijft keren.
De amuse biedt elke fotograaf de gelegenheid iets extra’s van zichzelf te laten zien. De vorm die de fotograaf kiest, is niet vast omschreven. In de amusespecial van Rob (11 december) verbindt hij verschillende disciplines van zijn werk en fascinaties. Hij heeft een audiotour gemaakt die van iedere luisteraar een kijker maakt. De resultaten daarvan zijn terug te zien in de allereerste tweexpositie onder @Phone_Art (te volgen via Twitter).
De expositie is vrij toegankelijk tijdens de KunstKijkRoute van 20 november. Opgeven voor de amusespecial van 11 december kan via info@kunstinamersfoort.nl.
Werk van Rob Acket is te zien op: www.piktsjers.com
ook geluidsontwerper en technisch producent van diverse festivals in Nederland. Veelzijdigheid zie je ook terug in zijn fotografie. Rob heeft zich in de loop der jaren sterk ontwikkeld in portretfotografie. Verkoos hij vroeger meer de technische kant van fotografie en bevond hij zich het liefst in de stilte van een studio, inmiddels durft hij het aan om (bijna letterlijk) bovenop zijn modellen te staan en ze te ‘knippen’ in een uiterst kwetsbaar en intiem moment.
De portretfotografie van Rob heeft niet als doel om iemand zo gunstig mogelijk op de foto te zetten, maar om iemand te laten zien zoals Rob hem of haar ziet.
Dat levert wel eens ongemakkelijke momenten op; een camera op je neus, elke porie zichtbaar, onder de loep genomen worden, dat maakt zonder uitzondering onzeker. Rob heeft als fotograaf het lef om de kwetsbaarheid van mensen te laten prevaleren boven de esthetiek. Maar tegelijkertijd zadelt hij zichzelf op met een lastige opgave. Namelijk om ervoor te zorgen dat de geportretteerde zichzelf durft te laten zien en zich vervolgens zonder gene of ander ongemak voor de lens beweegt. De foto is in minder dan een seconde geknipt, het aangaan van de relatie duurt vele malen langer.
In zijn fotografie verzint Rob vaak nieuwe dingen, of probeert hij met een minimum aan middelen iets neer te zetten. Geef hem een apparaatje en hij gaat er mee spelen. Zo komt hij op ideeën of nieuwe technieken die hij vervolgens verder uitprobeert, verfijnt, en integreert in zijn werk. Zo probeert hij eindeloos dingen uit, leert hij van mislukkingen en gaat hij door met dat wat overblijft of waar zijn belangstelling naar terug blijft keren.
De amuse biedt elke fotograaf de gelegenheid iets extra’s van zichzelf te laten zien. De vorm die de fotograaf kiest, is niet vast omschreven. In de amusespecial van Rob (11 december) verbindt hij verschillende disciplines van zijn werk en fascinaties. Hij heeft een audiotour gemaakt die van iedere luisteraar een kijker maakt. De resultaten daarvan zijn terug te zien in de allereerste tweexpositie onder @Phone_Art (te volgen via Twitter).
De expositie is vrij toegankelijk tijdens de KunstKijkRoute van 20 november. Opgeven voor de amusespecial van 11 december kan via info@kunstinamersfoort.nl.
Werk van Rob Acket is te zien op: www.piktsjers.com
Amuse Vol 3 Amersfoort Fotostad GRID2012 (Oktober 2011)
Dirk Verwoerd werkt sinds 1982 jaar als zelfstandig vakfotograaf in Amersfoort. Aanvankelijk werkte hij als reclamefotograaf voor diverse reclamebureaus en retailers, maar al vrij snel kon hij zijn studiofotografie combineren met fotografie voor KLM. Daartoe vloog hij over de hele wereld en liet hij zich inspireren door diverse culturen. Zijn fotografie voor KLM bleef niet onopgemerkt, waardoor hij ook geregeld op pad mocht voor reisorganisatie Himalaya Trekking Wandelreizen, welke reizen hem lieten kennismaken met de verste uithoeken van de wereld.
De laatste 10 jaar is architectuurfotografie uitgegroeid tot zijn specialisme;
‘Met 30 jaar ervaring adem ik als het ware fotografie en zet een knop om in mijn hoofd om het licht te lezen en in een oogopslag te weten wat de beste standpunten zijn om tot optimale resultaten te komen.’
Dirk Verwoerd werkt sinds 1982 jaar als zelfstandig vakfotograaf in Amersfoort. Aanvankelijk werkte hij als reclamefotograaf voor diverse reclamebureaus en retailers, maar al vrij snel kon hij zijn studiofotografie combineren met fotografie voor KLM. Daartoe vloog hij over de hele wereld en liet hij zich inspireren door diverse culturen. Zijn fotografie voor KLM bleef niet onopgemerkt, waardoor hij ook geregeld op pad mocht voor reisorganisatie Himalaya Trekking Wandelreizen, welke reizen hem lieten kennismaken met de verste uithoeken van de wereld.
De laatste 10 jaar is architectuurfotografie uitgegroeid tot zijn specialisme;
‘Met 30 jaar ervaring adem ik als het ware fotografie en zet een knop om in mijn hoofd om het licht te lezen en in een oogopslag te weten wat de beste standpunten zijn om tot optimale resultaten te komen.’
dag buurt
van mijn jeugd
van mijn dromen
dag lieve buurt
Toen Dirk hoorde dat zijn oude buurt gesloopt zou worden, ging hij aan de hand van oude negatieven en foto’s van met name zijn vader, maar ook van zijn broers en zijn zus terug naar de Haydnstraat en Berliozstraat in Randenbroek.
In deze jaren zestig buurt, later min of meer bekend als het ‘getto van Amersfoort’, beleefde Dirk een uitermate gelukkige jeugd in de periode van 1961 tot 1969. Dat het in dit stukje Amersfoort zo mis is gegaan is voor hem altijd een volslagen raadsel geweest. In
de verstilde tijd van de leegstand voor en tijdens de sloop is hij niet alleen op zoek geweest naar het antwoord, maar werd het ook een kleine ode aan zijn vader, die in deze periode overleed.
Deze Amuse wordt mogelijk gemaakt door de Alliantie Amersfoort en Eurocolor uit Huizen.
Meer informatie over Dirk Verwoerd: www.lighthousepro.nl
Amuse Vol 2 Amersfoort Fotostad GRID 2012 (september 2011)
Pink Fish Photography
Lize Overeem, geboren in Zuid Afrika, verhuisde op 8 jarige leeftijd naar Nederland, Amersfoort. Op 16 jarige leeftijd pakte Lize voor het eerst de camera op, uit nieuwsgierigheid en niet wetend waar het toe zou leiden. Nu, op 21 jarige leeftijd werkt ze voor menig opdrachtgever en deed ze een aantal publicaties o.a. in Digifotopro Online. Ze specialiseerde zich in de mode- beauty- en conceptuele fotografie en deed daar de nodige ervaring op voor opdrachtgevers als Studio Tas, Provinciehuis Utrecht, Royal Bank of Scotland/Worldpay. Op haar eigenzinnige wijze weet ze zich een plaats te creëren in de industrie. Exposeren deed ze binnen en buiten Amersfoort.
De foto’s van Lize in het Gasthuys tonen een selectie van ‘beauty portretten’, waaronder een aantal zelfportretten. Want bij gebrek aan een model staat Lize
zelf voor haar eigen lens om ideeën uit te werken. Lize uit zichzelf in fotografie en schroomt niet om te shockeren met haar beelden.
Het bewerken van foto’s vormt een belangrijk onderdeel van het eindproduct. Doordat er geen limieten en grenzen zijn kan ze haar gang gaan en een foto helemaal maken zoals het in haar hoofd zit.
Pink Fish Photography
Lize Overeem, geboren in Zuid Afrika, verhuisde op 8 jarige leeftijd naar Nederland, Amersfoort. Op 16 jarige leeftijd pakte Lize voor het eerst de camera op, uit nieuwsgierigheid en niet wetend waar het toe zou leiden. Nu, op 21 jarige leeftijd werkt ze voor menig opdrachtgever en deed ze een aantal publicaties o.a. in Digifotopro Online. Ze specialiseerde zich in de mode- beauty- en conceptuele fotografie en deed daar de nodige ervaring op voor opdrachtgevers als Studio Tas, Provinciehuis Utrecht, Royal Bank of Scotland/Worldpay. Op haar eigenzinnige wijze weet ze zich een plaats te creëren in de industrie. Exposeren deed ze binnen en buiten Amersfoort.
De foto’s van Lize in het Gasthuys tonen een selectie van ‘beauty portretten’, waaronder een aantal zelfportretten. Want bij gebrek aan een model staat Lize
zelf voor haar eigen lens om ideeën uit te werken. Lize uit zichzelf in fotografie en schroomt niet om te shockeren met haar beelden.
Het bewerken van foto’s vormt een belangrijk onderdeel van het eindproduct. Doordat er geen limieten en grenzen zijn kan ze haar gang gaan en een foto helemaal maken zoals het in haar hoofd zit.
“Ik vind het leuk om te shockeren, of in ieder geval dat mensen twee keer moeten kijken en zelf een mening erover kunnen vormen; meer dan alleen maar ‘mooi’ of ‘lelijk’. Wat ik vooral doe is gevoelens op de foto zetten. Vaak zijn dat mijn gevoelens en vaak zijn dat zelfportretten omdat ik precies weet hoe ik me voel en hoe ik dat wil uiten. Voor de rest vind ik bijna alles wel leuk om op de foto te zetten, zolang het maar mensen zijn.”
www.pinkfishphotography.com
Amuse Vol 1 Amersfoort Fotostad GRID 2012 (augustus 2011)
In 2012 neemt Amersfoort deel aan de internationale Fotobiënnale GRID. Van 18 mei tot 13 juli 2012 zal de stad in het teken staan van de fotografie, in een reeks van exposities, evenementen en workshops.
Meer dan honderd Amersfoortse fotografen en vrijwilligers zetten zich al vanaf begin 2011 in om hier een succes van te maken.
Om het Amersfoortse publiek een voorproefje te geven van wat in 2012 komen gaat, organiseert de Stichting Kunst in Amersfoort tussen augustus 2011 en de start van de biënnale in mei 2012, een maandelijkse AMUSE, waarin steeds op bescheiden schaal een bepaald aspect van de fotografie in Amersfoort of één Amersfoortse fotograaf centraal staat.
De Stichting Kunst in Amersfoort organiseert de Amuses in samenwerking met het Gasthuys, participant in de maandelijkse Kunst Kijk Route. De Amuse zorgt ervoor dat het Amersfoortse publiek de smaak van de Fotobiënnale alvast te pakken krijgt.
Elke Amuse laat op bescheiden schaal een aspect van de fotografie en de fotografen in Amersfoort zien.
We zijn trots op onze eerste exposant: Oscar Voch.
www.oscarvoch.com
In 2012 neemt Amersfoort deel aan de internationale Fotobiënnale GRID. Van 18 mei tot 13 juli 2012 zal de stad in het teken staan van de fotografie, in een reeks van exposities, evenementen en workshops.
Meer dan honderd Amersfoortse fotografen en vrijwilligers zetten zich al vanaf begin 2011 in om hier een succes van te maken.
Om het Amersfoortse publiek een voorproefje te geven van wat in 2012 komen gaat, organiseert de Stichting Kunst in Amersfoort tussen augustus 2011 en de start van de biënnale in mei 2012, een maandelijkse AMUSE, waarin steeds op bescheiden schaal een bepaald aspect van de fotografie in Amersfoort of één Amersfoortse fotograaf centraal staat.
De Stichting Kunst in Amersfoort organiseert de Amuses in samenwerking met het Gasthuys, participant in de maandelijkse Kunst Kijk Route. De Amuse zorgt ervoor dat het Amersfoortse publiek de smaak van de Fotobiënnale alvast te pakken krijgt.
Elke Amuse laat op bescheiden schaal een aspect van de fotografie en de fotografen in Amersfoort zien.
We zijn trots op onze eerste exposant: Oscar Voch.
www.oscarvoch.com
Ook tijdens de Open Monumentendagen (zaterdag 10 en zondag 11 september) is de expositie van Oscar Voch te bezichtigen.
Dorien Nieuwkamer (mei - juli 2011)
Enkele jaren geleden schilderde Dorien Nieuwkamer in het kader van een filmproject een pose van Uma Thurman in ‘Pulp Fiction'. Het moest echt iets bijzonders worden. Het acryl en doek hadden wat brille nodig, besloot ze. Enkele bussen graffiti boden uitkomst.
Als een oerknal was het er een compleet eigen stijl. Een niche. Cool. Wie had dat verwacht na een ‘loopbaan’ van 16 jaar tekenen en (model)schilderen! Met enthousiasme volgden vele doeken en experimenteerde Dorien ook met andere ondergronden.
Dorien verfijnde de techniek. En ja, het resultaat mag er zijn. Een explosie van kleur.
Aansprekende, vrolijke werken. Met gevoel voor licht en schaduw.
Deze ‘urban style’ kan omschreven worden als een combinatie van street art, stencil art en pop art, maar steeds stijlvol gecombineerd met acryl. Mensen staan hierin centraal, vertellen hun eigen verhaal. Een verhaal dat nu ook gezien kan worden.
Bijzondere expositie Kunst Kijk Route met Monica Dierikx (maart - april 2011)
In maart en april 2011 biedt Het Gasthuys haar ruimte te beschikking aan een bijzondere expositie.
In samenwerking met Het Jans Pakhuys, onderdeel van Amerpoort, een Utrechtse organisatie voor dienstverlening aan mensen met een verstandelijke beperking, hebben we een solo-expositie ingericht van een van haar kunstenaars.
De keuze is gevallen op Monica Dierikx. Monica heeft de afgelopen maanden speciaal voor dit project 8 nieuwe werken gemaakt.
De keuze is gevallen op Monica Dierikx. Monica heeft de afgelopen maanden speciaal voor dit project 8 nieuwe werken gemaakt.
Monica Dierikx 08-03-1955 is een vrolijke, enthousiaste kunstenaar die zonder aarzeling haar eigen vertalingen van de werkelijkheid of haar voorbeelden maakt. Wat opvalt aan Monica’s werk is dat haar beeldtaal zo gevarieerd is. Ze maakt een compleet eigen vertaling van de werkelijkheid. De engelen die zij schildert, kijken zacht en sereen de verte in. De vrouwen die zij uitbeeldt, zijn echte dames die met hun zwierige kleding uit een andere eeuw lijken te stappen. Wanneer zij vogels tekent, vliegen deze statig de horizon tegemoet. Hoe Monica iets verbeeldt, is steeds weer een verrassing. Van haar veelkleurige schilderij ‘Bloemen’ is een kaart gedrukt. Een werk van haar hand is te zien op de tentoonstelling The Amazing Rembrandts (2006) in museum Ons' Lieve Heer op Solder in Amsterdam.
Het Gasthuys is zondag 20 maart en 17 april 2011 van 14:00 tot 17:00 uur open voor publiek tijdens de Kunst Kijk Route in Amersfoort.
Kunst Kijk Route met Linda van Scheijndel (september - oktober 2010)
Linda van Scheijndel, van Pakkende Beelden Fotografie, maakt in opdracht portret-, product-, bedijfs- en familiefoto’s. Na haar studie is ze gestart als bedrijfsfotograaf in haar eigen studio in Nijkerk. Linda scherpt haar portfolio aan door regelmatig vrij werk te maken.
Een van haar recente projecten is deTwirlskalender. Op deze kalender staan 12 vrouwen, de @twirls (twitternaam) , vrouwen uit Amersfoort en omstreken, die zich bedekt naakt hebben laten fotograferen. De opbrengst van de verkoop van deze kalender komt ten goede aan'Because I am a girl', de afdeling van Plan Nederland die zich inzet voor rechten van vrouwen en meisjes over de hele wereld. Voor film klik hier Video Twirlskalender.
Linda van Scheijndel, van Pakkende Beelden Fotografie, maakt in opdracht portret-, product-, bedijfs- en familiefoto’s. Na haar studie is ze gestart als bedrijfsfotograaf in haar eigen studio in Nijkerk. Linda scherpt haar portfolio aan door regelmatig vrij werk te maken.
Een van haar recente projecten is deTwirlskalender. Op deze kalender staan 12 vrouwen, de @twirls (twitternaam) , vrouwen uit Amersfoort en omstreken, die zich bedekt naakt hebben laten fotograferen. De opbrengst van de verkoop van deze kalender komt ten goede aan'Because I am a girl', de afdeling van Plan Nederland die zich inzet voor rechten van vrouwen en meisjes over de hele wereld. Voor film klik hier Video Twirlskalender.
Het Gasthuys heeft de primeur de eerste expositie van Linda tentoon te mogen stellen. Tijdens het themaweekend 'Vreemde Gasten', van de Kunst Kijk Route, op 16 en 17 oktober 2010 (openingstijden 12.00 - 17.00 uur), is een selectie van de kalenderfoto’s te zien in Het Gasthuys. Tijdens de expositie zijn naast de kunstenaar een aantal van haar modellen aanwezig.
Op 21 februari 2010, de derde zondag van de maand februari van 14.00 tot 17.00 uur, is er weer een Amersfoortse Kunst Kijk Route. Het Gasthuys stelt haar accommodatie elke twee maanden ter beschikking aan een of meerdere kunstenaars die hun werk in het Middeleeuwse souterrain aan het publiek kunnen tonen. Sjer Jacobs heeft de primeur en exposeert in januari en februari. Integer, zelfbewust, hard werkend, open, helder formulerend, eenno-nonsense type. Zo zou je SjerJacobs kunnen typeren. Sjer Jacobs(1963) is geboren en getogen in Tegelen. Vanaf het moment dat hij een potlood vast kon houden, wilde hij, zoals hij zelf zegt, in de kunst. Alhoewel kunst voor die tijd een groot woord was, omdat deze kunstenaar in de dop toen nog nauwelijks wist dat er zoiets als kunst bestond. (volledige biografie). Sjer ontleent zijn thema's aan zijn directe omgeving. Mensen vormen daarbij zijn belangrijkste inspiratiebron. Volgens sommigen verraden de beelden van Sjer diens zoektocht naar de oermens. De oermens blijkt verrassend vaak een glimp te bevatten van de buurvrouw, de collega op het werk, de kassajuffrouw en de voorbijganger op straat. Dat is grappig. Tot we in die oermens iets van onszelf herkennen en de betekenis van ‘milde zelfspot’ ontdekken. Charlotte en Wim zijn bijzonder verheugd met de expositie van Sjer Jacobs en zien uit naar uw komst en belangstelling.